nedeľa 17. októbra 2010

Naučte sa písať s diakritikou.

V dnešnej dobe väčšina ľudí píše bez diakritiky. Pred časom som čítal istý článok, kde autor zháňal pisateľov. Prišlo mu kopec nepoužiteľného materiálu. Písal o skupinách „autorov“ a ich rovnakých chybách. Jedna časť pisateľov bola aj tá, ktorá písala bez diakritiky. Autor článku takýchto ľudí hneď zaškatuľkoval. Na jednej strane ma to zaskočilo, no na druhej aj potešilo, keďže ja píšem s diakritikou.

Istým spôsobom mal autor pravdu, ak chce niekto publikovať svoje príspevky a svoju žiadosť napíše nedostatočne, potom nemôže očakávať úspech. Mnoho ľudí si povie, že nemali takú možnosť učiť sa v škole strojopis, ale to sú iba výhovorky. Vždy sa to môžeme naučiť a môžeme začať hneď. Ak si prečítate text, ktorý je bez diakritiky a s diakritikou, určite sa vám lepšie číta krásne uhladený článok. Aj keď článok bez „krásneho povrchu“ vieme prečítať, dosť sa pri tom namáhame, aj keď si to neuvedomujeme. Strácame množstvo energie iba tým, že si musíme dopĺňať čo nám chýba.

Určite vám schopnosť písať s diakritikou neotvorí cestu ku prezidentskému kreslu, ale verím, že vám to pomôže urobiť si lepší obraz o vás v čitateľovom pohľade na vás.