nedeľa 3. októbra 2010

Najkrajšie slovo na svete.

V práci, aj v osobnom živote sa stretávame s novými ľuďmi. Zoznamujeme sa s nimi a niektorý z nich nás natoľko očaria, že sa stanú našimi priateľmi. Prečo týmto začínam? Ako sa vraví prvý dojem už nejde vrátiť späť.

Čo pokladá väčšina ľudí, za najkrajšie slovo? Je to ich meno! Zastaňte nachvíľu v čítaní a skúste si predstaviť niekoho, kto na Vás pôsobil príjemne a bolo potešenie sa s ním rozprávať. Väčšinou si takéto veci ani nevšímame, neanalyzujeme prečo je to tak, jednoducho sa necháme ovládnuť týmto príjemným pocitom.

Niektorý ľudia poznajú tento princíp „príjemného pôsobenia“. Čo je to za tajný trik?
Je to oslovovanie menom komunikačného partnera. Netvrdím, že je to jediný aspekt, ale o ďalších sa zmiením v inokedy.

Skúste si opäť premietnúť udalosti, kedy na Vás niekto pôsobil príjemne. Tento človek používal „trik príjemného pôsobenia“ . Pri konverzácií Vás oslovoval menom.

„Dnes Vám to ale pristane pani Nováková.“ „Dnes Vám to ale pristane.“
„Ten účes je veľmi štýlový Martina.“ „Ten účes je veľmi štýlový.“

Ktoré z týchto viet na Vás príjemnejšie pôsobia?
To isté kreovanie príjemného pôsobenia, môžeme použiť pri zoznamovaní sa s novými ľuďmi. Vždy je dobré použiť pri zoznamovaní aj meno človeka s ktorým sa zoznamujeme. Týmto si jeho meno hneď zapamätáme a tiež zistíme, či sme rozumeli správne.

„Veľmi ma teší pán Novák.“ „Veľmi ma teší.“
„Som rád, že ťa spoznávam Martina.“ „Som rád, že ťa spoznávam.“

Každý deň sa stretávame s množstvom ľudí, rozprávame sa o mnohých témach a vzájomne na seba pôsobíme. Skúste si najprv všímať, ktorý z vašich blízkych využívajú túto metódu oslovovania menom. Zistíte, či sú to ľudia, ktorí sú viac, alebo menej obľúbení. Po určitom čase to začnite aplikovať aj Vy. Samozrejme, je na to potrebný čas. Všeko je iba o zvykoch. Je potrebné postupnými krokmi sa snažiť včeleniť oslovavanie do bežného života a stane sa to našim zvykom.

Veľa úspechov!